Onze paddenstoelen

“Lekker en gezond”

“Speciale paddenstoelen telen is een kwestie van geduld. Sommige soorten hebben een paar weken nodig om te groeien. Andere soorten zijn pas na een paar maanden klaar voor het (kerst)diner. “Daarom begint de kerstperiode hier ook al in augustus”, zegt Geert-Peter.

De soorten hieronder zijn regelmatig beschikbaar bij Paddestoelenrijk. Als je zeker wilt weten dat ze op voorraad zijn (of in het seizoen) kan je het beste even bellen.

 • shii-take

  Shii-take

  De Shii-take is kruidige paddenstoel met een licht rokerige smaak. De hoed is lichtbruin tot donkerbruin en heeft soms lichte ‘spikkels’. Shii-take worden vooral veel gebruikt in de Aziatische keuken en geven de nodige pit aan soep of wokgerechten.


  nameco

  Nameco

  De nameco valt vooral op vanwege zijn glans en kleur. De hoed is roodbruin. Met zijn nootachtige smaak kan je deze paddenstoel goed gebruiken in vleesgerechten en soepen. De Nameco geurt sterk en blijft ook na bereiding knapperig.


  eryngii

  Eryngii

  De eryngi (ook wel koningsoesterzwam) is een grote paddenstoel met een dikke steel. Je kunt de hele paddenstoel eten. De Eryngi blijft ook bij het bakken stevig en heeft een lichte zoete smaak. Qua structuur is deze paddenstoel erg geschikt als vleesvervanger, net als andere oesterzwammen. Van deze soort wordt ook wel pasta gemaakt. Je kan ze in lange stroken grillen of barbecueën met een sausje of groenten.


  popomblanc

  Pompom blanc

  De Pompom blanc lijkt van buiten erg veel op een bloemkool. Hij is erg geschikt als vleesvervanger en voelt zacht aan. De smaak en geur vormen een combinatie van citrus en kokos. Vanwege de vorm zijn de Pom pom blanc ook geschikt om in schijven te snijden, te paneren en te bakken als een schnitzel.


  Amandelpaddenstoel

  Een bijzonder kenmerk aan de amandelpaddenstoel is de amandelsmaak en het amandelaroma. De amandelpaddenstoel heeft een karakteristieke vorm, die lijkt op een grillig gevormde champignon. De hoed is bruin. De steel is wit van kleur en dikker en langer dan die van de champignon. Het vruchtvlees is stevig. Een heerlijke paddenstoel voor bijvoorbeeld in soep, salade, vlees- en visgerechten.

 • beukenzwam

  Beukenzwam

  Deze van oorsprong Japanse paddenstoel varieert in kleur van wit tot lichtbruin. De hoed en de steel kunnen gegeten worden. De beukenzwam blijft knapperig bij een korte bereidingstijd en is goed te combineren met vis. Zijn naam heeft de beukenzwam te danken aan zijn groeiplaats. In het wild komt deze soort op beuken voor.


  piopino

  Pioppino

  Pioppino is een stevige paddenstoel met een zoete smaak. De soort wordt ook wel populier- leemhoed genoemd. Deze soort is prima te combineren met kip en vis, of te gebruiken in salades.


  koraalzwam

  Koraalzwam

  De koraalzwam smaakt een beetje naar radijs. Na het eten blijft er een lichte pittige smaak in de mond achter. Deze zwam is erg geschikt als garnering, vanwege zijn opvallende uiterlijk. De paddenstoel lijkt erg op koraal en loopt uit in talloze kleine ‘takjes’.

  Mai Take

  De mai-take of eikhaas, werd van oorsprong in Japan gekweekt en is geliefd vanwege zijn aromatische smaak. Het vruchtvlees is wit en krokant. De mai-take heeft een stimulerend effect, versterkt de weerstand en wordt speciaal aanbevolen bij vermoeidheid, zwakheid en in perioden van herstel.


© Copyright Paddestoelenrijk 2024     |     Website door Like2movit